Soós Dórával a Piros Kakaó vezetőjével beszélgettünk!

Honnan jött a név?

Piros Kakaó a nevét onnan kapta, hogy a Balatonföldváron testvéremmel és barátainkkal salakból és balaton vízből kakaót csináltunk. Szóval a piros kakaó egy emlék gyerekkoromból, ami nekem legfőképpen arról szól, hogy a körülöttünk lévő összetevőkből újabb és újabb  bármik és akármik születnek általunk, amik lehetőségeket nyitnak meg, amiben kapcsolódni lehet és tapasztalni magunkat és a világot. A Piros Kakaó így egy recept is, azóta figyelem, fejlesztem, adom és kapom.  

Mi a Piros Kakaó, mit kell róla tudni?

A Piros Kakaó, gyerekpszichodráma csoportok, kreatív, komplex eszköztárú programok és folyamatosan megújuló ötletek összessége. Heti rendszerességű gyerekpszichodráma csoportok, egyszeri rendezvények (szülinap, csapatépítés, mesenyomozás, “ottalvós” házibulik, céges események), tábor és workshop formájában is működik. Saját programokat hirdet és felkérésre is dolgozik. Jelenleg 5-18 éves korú gyerekeknek és családjaiknak szólnak programjai. A Piros Kakaóra jellemző a kreativitás, a nyitottság, az odafigyelés, a komplexitás, a biztonságos közeg megteremtése, konsruktív megoldások keresése, az elfogadás, a kölcsönösség, az őszinteség, a támogatás, az értékítélet mentesség, a hitelesség. Munkánk a prevenció, az elakadások mintázatának felülírása, az énerő fejlesztése, a résztvevők saját kincseinek felfedezése és akadályainak megérzése és legyőzése köré épül. A folyamat teljes egésszé a szülőkkel együttműködve, velük konzultálva és számukra visszajelezve válik. Kompetencia határainkon belül dolgozunk, így felismerve szakmai határainkat tovább küldve a hozzánk járókat a megfelelő szakemberekhez, ha szükséges. 

A csapatban elkötelezett és tapasztalt szakemberek dolgoznak, akik a közvetlenséget és a szakmaiságot egyszerre képviselik. A Piros Kakaó csoport tagjai között pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, tanárok, drámapedagógusok, szociálismunkások, művészetterapeuták, alkotó fejlesztő Metamorphoses meseteraputák, gyerekpszichodramatisták dolgoznak. 

Hány helyszínen és hol vagytok megtalálhatóak?

A XI. és a XIII. kerületben vannak csoportjaink. Egyéni terápiát és egyszeri programokat a város több pontján is viszünk. 

Jelenleg milyen típusú gyermekpszichodráma csoportok mennek és mikre lehet még jelentkezni?

Tartunk önismereti hétvégi csoportokat is, ezek egy alkalmasak és főleg a gyerekpszichodráma módszerével való ismerkedésről szólnak, itt is adunk visszajelzést a szülőknek, itt célunk a gyerekek feltérképezése. Ezek a hétvégék jó lehetőségek arra is, hogy kedvet kapjanak a hosszabb folyamatokhoz a résztvevők. Nyári tábor keretében is vannak gyerekpszichodráma csoportjaink, ezek félnaposak és maximum 9 fősek. 

 

Hogyan dolgoztok a szülőkkel?

A szülőkkel való munka elengedhetetlen része a gyermekpszichodráma csoportoknak. Szülőkonzultáció keretében tartjuk a kapcsolatot a csoportfolyamat alatt, ha szükséges sűrűbben is találkozunk. 

Miért szereted ezt a módszert? 

A közösséget teremtő ereje miatt, amiatt, hogy mindenki megtalálhatja a helyét, hogy a csoporttagok felfedezik kreativitásukat, megélik énerejüket, találkoznak magukkal, átlépik határaikat, felvállalják magukat. Amiatt is szeretem, mert nagyon közel van, ahhoz, ahogy amúgy is játszanak a gyerekek.  A folyamat egésszé pedig a szülőkonzultációkkal válik, ahol összefoglaljuk a gyerekek csoportban megtett útját, szeretem, ahogy a mesék elérnek a családokig és munkálkodni kezdenek. Szeretem a gyerekek meséit, ahogy egyénileg kifejezik  a bennünk rejlő mintázatokat, ahogy bekapcsolódnak mások meséibe és ott is megtalálják szerepüket. Szeretem megfejteni a mesék szimbólumait  és meséket kitalálni amiben megtalálhatja szerepét, akinek bátorításra van szüksége, elakadt vagy nem találja saját meséjét. Talán azt szeretem a legjobban, mikor a csoporttagok elmesélik saját történeteiket, ilyenkor olyan, mintha kapcsolódnánk az összes meséhez, ami valaha született és egy modern fonóban ülnénk, egymás meséit hallgatva. Majd a meséket eljátszva testi élménnyé válik mindez, miközben a csoport ereje megerősíti az élményt és mindenközben még az is történik, hogy minden egyes csoporttag megéli a saját történetének folytatását. Szóval sok minden zajlik egy csoporton, ahol biztonságos környezetben, szabad és stabil értékrendet közvetítve éljük az életet, és keressük a kérdéseinkre a válaszainkat.

Említetted, hogy nemcsak pszichodráma, hanem nagyon sok egyéb kreatív programot is csináltok? Kifejtenéd kicsit részletesebben mi elérhető még a Piros Kakaónál? 

Fontosnak tartjuk, hogy a biztonságos, terápiás csoportokon túl élmény programjaink is legyenek. Ezek a programok azért is jók, mert a pszichodráma csoport és a mindennapi közösségek között hidat képeznek és a terápiás csoporton beérett folyamatok, ezeken a csoportokon védett környezetben kipróbálhatóak. Itt már szülői visszajelzést sem adunk, az élményen, a tapasztalaton van a hangsúly. 

Ilyenek a táboraink: KOMPLEX MOZI, MESEKÖNYVÍRÓ, FESTMÉNYMESÉK. Hétvégi egy alkalmas délelőtjeink IMPRO, ZENE, MESE, NYUGALOM SZIGETE, CSAK CSAJOK. 

Szülinapi eseményeket is vállalunk, ahol a szülinapos saját meséjébe hívhatja meg vendégeit. 

Van-e olyan pillanat, kedves mondás, ami eszedbe jut a drámához kapcsolódva?

Az idei évben, 2022-ben, a legfontosabb mondás nekem az volt egy kamasz csoportban, hogy olyanok vagyunk már, mint egy közösség, erre rákontrázott egy másik csoporttag, inkább, mint egy család. 

Úgy tudom a társadalmi felelősségvállalás is fontos szemlélete a Piros Kakaónak! Hogyan valósul meg mindez? 

A XIII. kerületi csoportjainkat jelenleg a Bagázsban tartjuk, az ő Alapítványuk a bagi roma családokat segíti. Második éve fogadunk gyerekeket nyári táborainkba integrációs céllal. 

A Jaffe zsidó családsegítőn keresztül is jöttek nyári táborainkba és önismereti napjainkra gyerekek. Folyamatban van a Madridi úti ukrán menekültszállóval egy együttműködés megbeszélése. 

 

Megosztás Facebookon:
fb-share-icon