Tesóm és Én címmel indítottunk élmény fókuszú programot a Piros Kakaóban olyan tesóknak, akik szívesen töltenek el egy délelőttöt együtt, a szüleik nélkül.

Mivel rövid programot szerveztünk, változó korosztályú résztvevőknek, az alkalmakat nem terápiás céllal hirdettük meg. Arra adunk lehetőséget, hogy a családi narratívából kiszakadva, a szülők jelenléte nélkül kortárs közösségben kapcsolódhassanak magukhoz és egymáshoz a résztvevő gyerekek. Olyan programokat válogatunk össze, amiben közösen alkotnak, támaszkodnak egymás erősségeire, döntéseket hoznak, megmutathatják magukat és azt is, mit tudnak egymásról. 

Honnan jött az ötlet, hogy kimondottan testvéreknek indítsatok programot?

A testvér téma a dramatista munkánkban folyamatosan jelen van. Több olyan gyerek is jár a csoportjainkba, akinek nem könnyű a tesó-lét, akár kisebb, akár nagyobb, vagy épp középső testvérként él egy családban. És azt is tudjuk a szakirodalomból is, sőt sajátélményből is, hogy a testvérek közötti rivalizálás, a csípési sorrend folyamatos alakítása, a szülői figyelemért való versengés közben nem mindig könnyű és egyértelmű meglátni a testvérben a jó tulajdonságokat, a közös pontokat, azt, ami összeköt. A Tesóm és Én program pont ebben segít: kapcsolódni a tesómhoz, közösen élményeket gyűjteni a szülők nélkül, új dinamikákat megtapasztalni és ebben a kapcsolódásban megélni a tesóság erejét. 

 

Mi történik egy Tesóm és Én programon?

Eddig mindkét alkalommal 5-5 tesópár vett részt a délelőttökön. A program alapját és varázsát az a támogató és érzelmileg biztonságos közeg adja, ami minden gyermekpszichodráma foglalkozáson fogadja a gyerekeket. Itt önmaguk lehetnek, minden vélemény és élmény egyaránt számít, semmi nem kötelező, és mindent ki lehet próbálni. Kíváncsiak vagyunk rájuk és abban is segítjük őket, hogyan tudják ők kifejezni egymás iránti érdeklődésüket, hogyan tudnak kapcsolatot kialakítani a tesójukkal és a kortársaikkal. 

Mindig emelünk be olyan programokat, ahol a tesók elmélyülten, közösen alkotnak. Ilyenkor finoman segítjük a testvérek együttműködését, a domináns tesót érzékenyítjük, a kevésbé domináns tesót megemeljük ezekben a helyzetekben. A közös alkotáson túl kalandoztunk kedvenc budapesti helyeiken egy közösen rajzolt csoport- térképen, tanultak egymásról, jókat beszélgettünk és nagyon sokat nevettünk. A visszatérő testvérekkel öröm újra találkozni, látni hogy az ismerős közeg és az előző alkalommal szerzett jó tapasztalatok hogyan nyitják ki őket egymás és a többi résztvevő felé egyaránt. 

Kinek ajánljátok?

Minden tesónak, akik szeretnének többet tudni egymásról, saját magukról. Akik szívesen töltenek el egy délelőttöt a tesójukkal a szülők, nagyszülők nélkül, a családi dinamikáktól eltávolodva. Akik szívesen alkotnak, játszanak, beszélgetnek. Akiknek könnyű a tesójukkal és akiknek nem mindig öröm a tesó lét. 

Mi a tapsztalatotok, a testvérek hogyan vannak benne egy közös történetalkotásban?

Klasszikus pszichdoráma játék nem volt az eddigi foglalkozásokon, mert alkalmi csoportokkal dolgozunk, pszichodrámás tapasztalat nélkül is érkezhetnek a gyerekek a programra. 

Dramatikus eszközöket használunk és mindkét alkalommal volt olyan feladat, ahol a testvéreknek közösen kellett egy saját univerzumot, vagy egyedi élőlényt kitalálni és megalkotni. Azt tapasztaltuk, hogy a tesók dinamikája ezekben a helyzetekben nagyon szépen megjelent. Ki mennyire ragaszkodik a saját ötletéhez, vagy tud kapcsolódni és ráhangolódni a másikra. Ebben tudunk segíteni is azoknak a tesóknak, akik az együttműködésben, érvényesítésben vannak elakadva. 

Mi volt számotokra ezeken az alkalmakon a legnagyobb kihívás? 

Vegyes korosztállyal dolgozunk, ez egészen más jelenlétet és programstruktúrát igényel, mint amit pszichodramatistaként megszoktunk a csoportmunkában. Olyan programelemeket, játékokat gyűjtöttünk össze, ami 7-16 éves korig érdekes, izgalmas, motiváló elfoglaltság, és amiben mindenki megtalálja a saját életkorához és habitusához legjobban illő megvalósítást. Három órás program alatt folyamatosan foglalkoztattuk a gyerekeket és közben folyamatosan segítettük őket abban, hogy ne csak a tesójukhoz, hanem a programon résztvevő kortársaikhoz is kapcsolódni tudjanak. 

Fel tudtok idézni egy szép testvér pillanatot, ami emlékezetes számotokra?

Sok kedves emléket viszünk el magunkkal mi is ezekről az alkalmakról, felemelő látni, ahogy a gyerekek feloldódnak a biztonságos közegben, amit biztosítunk nekik a foglalkozásokon. Egy különösen kedves pillanat, amikor két tesópár együttműködését figyelhettük meg a tesónkénti alkotás közben. A tesók egy saját univerzum megrajzolásán dolgoztak, amikor felmerült az egyik párosnál, hogy az aranyfolyó forrásához bizony arany színű ceruzára lesz szükségük, amit a mi készletünkben sajnos nem találtak. Itt lépett közbe egy másik testvérpár, akik visszatérő Tesóm meg Én résztvevőként teljes kézműves szettel készültek, benne mindenféle kinccsel, köztük a hiányzó aranyceruzával is. A legkisebb és egyben legfélénkebb résztvevőnk adta át a kincset érő ceruzát és az alkotás végén az elégedett kölcsönkérők megemlítették, milyen nagy segítség volt ez számukra és a csoport előtt is megköszönték a segítségnyújtást. 

Mi a folytatás?

Keressük a tesó programok bővítési lehetőségét, mert azt látjuk a tesó csoportokban és a gyermekpszichodráma csoportokban is, hogy a testvér témában elkél a támogatás, tudatos segítség. Nyárra tervezünk egyhetes tábort tesóknak, ahol már arra is lehetőség lesz, hogy mélyebben dolgozzunk a tesóság örömeivel és kihívásaival. A délelőtti és az egész hetes programot is a Piros Kakaó oldalán fogjuk hirdetni.

 

  

 

Megosztás Facebookon:
fb-share-icon