Csorba Melindával beszélgettünk, aki a Váci Bodza Műhely vezetője. Inspiráló és nagyon kerek beszélgetés volt! 

Honnan jött a név?
A névválasztás nehéz ügy volt, olyasmit akartunk választani, ami könnyen megjegyezhető, kedves, kicsit bohókás, de nem túl gyerekes és magában hordozza a családias hangulatot. Valahogy ilyenkor mindig a virágok, növények, állatok nevei között kezd el keresgélni az ember. “Cinkeodú” és egyéb cukiság után végül Tölg-Molnár Zsófi kolléganőnk fejéből pattant ki a ‘Bodza Műhely’ név, amire lecsaptunk. Aztán a véletlen úgy hozta, hogy a váci SzimplaVé, a második törzshelyünk – ahol eddig a legtöbbet tanyáztunk – kertjében egy bodzabokor fogadott bennünket beköltözésünkkor.

Mi a Váci Bodza Műhely, mit kell róla tudni?
A Váci Bodza Műhely 2014. szeptember elején alakult terapeuták, pedagógusok, foglalkozásvezetők összefogásával annak érdekében, hogy a Vácott és környékén élő gyermekek számára színvonalas kulturális programokat és fejlődésüket elősegítő terápiák széles palettáját kínálja. Célunk azóta is, hogy barátságos, család-, és gyermekbarát környezetben, kedves, türelmes foglalkozásvezetőkkel, sok év tapasztalatával rendelkező terapeutákkal, megfizethető árakon, magas szakmai színvonalon biztosítsunk programokat. Az eltelt évek során “kínálatunk” olyan klubalkalmakkal, workshopokkal, fogalkozásokkal bővült (és bővül folyamatosan), melyekre felnőtteket és teljes családokat is sok szeretettel várunk, mivel fontosnak tartjuk, hogy közösségi térként is funkcionálva a lehető legtöbb embert láthassuk vendégül Műhelyünkben.

Hol vagytok megtalálhatóak?
Jelenleg Vácon, az Árpád út 21 szám alatt bérelünk egy emeletes házrészt, ahol egyszerre több teremben is tudunk foglalkozásokat tartani. Van egy nagy termünk a mozgásos óráknak, terápiáknak; egy apró a konzultációk és egyéni terápiák számára és egy közepes a földszinten, ami a kicsoportos órák és a klubok helyszíne.

Jelenleg milyen típusú gyermekpszichodráma csoportok mennek és mikre lehet még jelentkezni?

Több megközelítésből, több korosztálynak, több szakember közreműködésével tartunk a Bodzában csoportos foglalkozásokat, amelyek a pszichodrámához hasonló hatásmechanizmussal működnek. Sosztarich-Taskó Anikó pszichológus által vezetett szociális készségfejlesztő és önbizalomerősítő mikrocsoport egy olyan viselkedésterápiás tréning, melynek célja, hogy nagyobb önbizalomhoz segítse a szociálisan félénk gyerekeket, csökkentse az elkerülő magatartást, új, gyakorlatban alkalmazható viselkedési stratégiákat alakítson ki és fejlessze a már meglévő, a szociális szituációkban való boldoguláshoz szükséges kompetenciákat főleg óvodás
korú vagy kisiskolás gyermekekben.

A Mesekút Meseműhely: Bata Sarolta és Rapavi Dóra, meseterapeuták, mentálhigiénés szakemberek vezetésével szintén óvodásoknak és kisiskolásoknak tart csoportos meseterápiás foglalkozásokat. Csoportokon elfogadó, kreatív légkörrel, a világ minden tájáról származó népmesékkel, alkotással, kalanddal, játékkal várják a gyerekeket. Foglalkozásunk alapja Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere, mentálhigiénés elfogadó, meghallgató, kibontakoztató szemléletben.

Az idei tanévben Tölg-Molnár Zsófia és Sütő Edina vezetésével indult önismereti pszichodráma csoport 13-14 és 15-17 éves kamaszok számára. A kamasz lét nehézségeivel és a folyton változó érzésekkel, nyugtalanító gondolatokkal való megküzdés, az elfogadás és a szorongások feldolgozása történik szimbólumok, helyzetek, történetek felhasználásával.

Hogyan dolgoztok a szülőkkel?
A Váci Bodza Műhely alapvetően terápiás foglalkozások színtere. A kötött idejű terápiás folyamatokat megelőző és a lezáró szülőkonzultációk és a tanácsadások elengedhetetlen részei a terápiás folyamatoknak, nemcsak a pszichodráma foglalkozások esetében. A foglalkozásvezetők folyamatosan tartják a kapcsolatot a
szülőkkel, átbeszélik a terápia menetét, segítenek az elakadásokban.

Miért szeretitek ezeket a pszichodrámás módszereket?
Mindegyik módszert szeretjük, mert mindenkinek más megközelítés lesz „hatékony”. Van aki inkább alkot, rajzol, fest, ragaszt, míg mások a mesék világában érzik jobban otthon magukat, de van aki elképzelt helyzeteket eljátszva kerül közelebb a nehézségeinek megoldásához.

Említetted, hogy nemcsak pszichodráma, hanem nagyon sok egyéb kreatív programot is csináltok? Kifejtenéd kicsit részletesebben mi elérhető még a Váci Bodza Műhelynél?
A Műhely indulása óta fontosnak tartjuk, hogy a termeinkben klubok (pl. Dunakanyar Hordozóklub – Váci klub, Baba-Mama klub), workshopok (kreatív, alkotó tanfolyamok) és színvonalas szabadidős tevékenységek is helyet kaphassanak a terápiás munka mellett. Otthont adtunk már többször is a Születés Hete
rendezvényeinek, szerveztünk fejlesztő szakemberek vezetésével szülőknek-szakembereknek szóló workshopot: ’Lexikont’, de rendszeresen tartunk tematikus, ünnepekhez kapcsolódó gyerekprogramokat, kézműves délelőttöket, diavetítéseket, meseesteket, szabadulószobás kihívást is. Vendégeskedtek nálunk a kortárs gyerekirodalom nagy alakjai (Varró Dánial, Dániel András és még sokan mások), zenekarok (Bran, Lel- tár), művészek, költők. Nyaranta szinte minden héten más táborral várjuk a gyerekeket, de egész évben születésnapokra is kibérelhetők a termeink.

Van-e olyan pillanat, kedves mondás, ami eszedbe jut a drámához kapcsolódva?
Tölg-Molnár Zsófi, gyermekpszichodráma csoportvezető emléke: “Egy nyári táboros pillanat, életérzés jut eszembe, amikor már délután a tábor végén ott ültek velünk a nagy “ló” kamaszok az udvaron, a hatalmas hőségben és nem akartak elindulni. Nagyon szép emlék! ”

Úgy tudom a társadalmi felelősségvállalás is fontos szemlélete a Váci Bodza Műhelynek! Hogyan valósul meg mindez? 
Valóban így van, időről-időre megkeresnek bennünket szervezetek és alapítványok, hogy segítsük tevékenységüket. Rendszeresen szervezünk tematikus adománygyűjtéseket, főleg a környékbeli családok, gyermek-közösségek számára, de országos gyűjtésekben is részt veszünk (pl. Cipősdoboz akció). Legutóbb az
„Egy borítéknyi szeretet” akciónk keretein belül kértünk meg gyermekeket, hogy rajzzal, üzenettel feldíszített, egy aprósággal megtöltött borítékot készítsenek az Ukrajnából menekült gyermekek számára. Nagy örömünkre a váci általános iskolákból több osztály is készült ajándékokkal, így már több száz borítékot
kézbesíthettünk.

Megosztás Facebookon:
fb-share-icon