Szikora Virággal (tanár, pszichodráma asszisztens, gyermekpszichodráma vezető) beszélgettünk a Kacskaringó Meseműhelyről!

Mi is a Kacskaringó Meseműhely?

Három vándor, három anya, három nő már több mint három éve egy útelágazásnál összetalálkozott, és onnantól együtt indultak egy kacskaringós úton, a mesék és a játék kalandos és gyógyító útján….

Szikora Virág vagyok és kollégáimmal Bauer Hajnalkával és Balogh Judittal gyermekpszichodráma csoportokat szervezünk, vezetünk. A meséket együtt szőjük a gyerekekkel, hogy aki fáradt, megpihenjen, aki erőtlen megerősödjön, aki elakadt, kiutat találjon. Hiszünk benne, hogy egymásnak segítve csodálatos, gyógyító erők kelnek életre a gyerekekben, bennünk, mindenkiben…

Mi hárman már korábban is dolgoztunk együtt, de a pandémia még jobban összehozott minket! Néha jól jön egy kis is nehézség! A karantén idején online tervezgettünk, aztán amikor lehetett, akkor cselekedtünk. Létrehoztuk a facebook oldalunkat a https://www.facebook.com/kacskaringomuhely és megalakultunk. Együtt dolgozunk a pszichodráma és a metamorphosis meseterápia módszerével. Különböző képzettségeink vannak, különböző habitusúak vagyunk, de jól kiegészítjük egymást: Judit iskolapszichológus, meseterapeuta, Hajnalka gyermekdramatista és mentálhigiénés hallgató, én pedig a pszichodrámában képződtem, gyermekpszichodráma vezető vagyok. Mindhárman Hanna néni módszerét tanultuk és használjuk. Mivel évről évre több gyermekcsoportunk van, úgy érezzük egyre többet tudunk evvel a módszerrel egyre több gyermeknek és családnak segíteni.

 

Hogyan dolgoztok, mit képvisel a Kacskaringó Meseműhely?

A test és lélek együttes mozgásában, az önkifejezés hatalmában, ennek énerősítő hatásában hiszünk. A kreativitásban, a spontaneitásban, a szimbólumok erejében, a szerepfejlődésben, de ez nem csak a hitünk, hanem a tapasztalatunk is. A szülők visszajelzése legtöbbször az, hogy gyermekük megerősödve, kiegyensúlyozottabban kerül ki egy-egy ilyen dramatikus folyamatból.

Vannak kidolgozott tovább gondolt eszközeink, módszereink pl. a szülőmunkában a konzultációkon a szülőket is szimbolikus síkon mozgatjuk meg, így sokkal hatékonyabban tudnak ők is, mi is a problémához, a megoldáshoz kapcsolódni.

A gyermekcsoportokban a gyerekek tematikáját figyelembe véve, mindig valamilyen fókusszal készülünk, így hangoljuk őket. Például, ha mélyíteni akarunk, behozzuk a barlangot, vagy a kacskaringó szimbólumot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a ceruzájukkal a nagy papíron végigmennek egy általunk megrajzolt kacskaringós csigavonalon. Megkérdezzük, hogy mi ez, mi van kint és mi van bent? Merre, hogyan lehet haladni rajta, merre kijutni? Ki lennél benne? Tapasztalatunk szerint ez működik, és lépnek egyet a témájukban. Így lett a szimbólumunkból terápiás eszköz, vagy a terápiás eszközből a cégünk logója?

 

Hol lakik a Kacskaringó Meseműhely?

A Kacskaringó Meseműhelynek a Don Bosco Nevelési Központ ad helyet Pesthidegkúton a második kerületben. Don Bosco Nővérek által alapított és a Keresztények Segítsége Alapítvány által üzemeltetett fejlesztő központban a gyerekek kognitív, illetve pszichés és fizikai fejlesztése folyik. A TSMT torna az Alapozó terápia, az Iskolaelőkészítő fejlesztés, a néptánc, a pszichodráma, de logopédiai segítség is megtalálható itt. A csapatmunkában hiszünk, arra törekszünk, hogy a gyermekben valóban a teljes embert lássuk, hogy a családdal és az intézménnyel közösen minden gyermeknek megtaláljuk a leghatékonyabb fejlesztő programot. Rendszerben gondolkodunk, így nem csak a gyermekeknek, hanem a családoknak, szülőknek is kínálunk segítő lehetőségeket. Ilyen a felnőtt mesecsoport, illetve a Lelkikötő: anyukákat támogató mentálhigiénés csoport. A felnőttek a mentálhigiénés segítő beszélgetéseket is igénybe vehetik. Tavaly május óta koordinálom én a Nevelési központ munkáját, és nagyon örülök, hogy egyre több az együttműködés, és egyre jobban meg tudjuk valósítani a fenti céljainkat. Nagy öröm, hogy a Katolikus Egyház berkein belül dolgozunk és hatékonyan tudunk együttműködni.

 

Milyen korosztályoknak vannak drámafoglakozások?

5 éves kortól 14 éves korig vannak csoportjaink. A kicsiké vegyes fiú -lány csoportok, a kamaszoknak inkább egynemű csoportokat tartunk.

Nagyon sokan jelentkeznek ovis csoportjainkba olyan gyerekekkel, akik iskolába készülnek, és szorongásoldásra, megerősítésre van szükségük. Ezeket a népszerű csoportokat lelki iskolaelőkészítőnek is nevezhetnénk. Egyik ilyen ovis alkalmon készült a következő életfa alkotás, majd abból egy csodálatos történet.

Éves tematikánkba szeretjük beépíteni a maszkkészítést is (már ha a koronavírus engedi). Tapasztalataink szerint ez a technika is nagyon hatékonyan mélyíti a gyerekek önismereti munkáját. Amit nem mernek megmutatni jelmezben, azt a maszkon keresztül vállalják. Idén is nagy sikerrel használtuk ezt a lehetőséget a második félévünk elején. Mikor lefotóztam a gyerekek alkotásait, nagyon büszkék voltak magukra, hogy akkor ők most híresek lesznek, mert felkerül a művük az internetre.

  Ebben az éveben először felnőtteknek is indítottunk mesecsoportot, és pszichodráma csoportot is. Azt tapasztaljuk, hogy a szimbolikus belső munka, ami a gyermekeknek adottság, a felnőtteknek is nagy segítség, könnyebben jutnak el így érzéseikhez. S hála a gyerekeknek, a szimbolikus világban mi már eléggé otthon érezzük magunkat.

 

 

 

Nyáron sem tétlenkedtek, ha jól tudom? Vannak táboraitok…

Igen, most már harmadik éve szervezünk két-három nyári napközis tábort, ovis kisiskolás és kiskamasz korosztálynak. Alkotó és drámatáborok, tehát minden napra jut egy -egy “képzőművészti” alkotás, egy történetalkotás s annak lejátszása. A táborban 12-15 fő vesz részt, így őket két csoportban szoktuk ezekre a programokra invitálni. Az ebéd utáni pihenés  alatt hallgatják meg a gyerekek azt népmesét, aminek tematikája adja meg a nap témáját is. Eköré a mese köré szövődik az alkotás és a gyerekek által kitalált történetek lejátszása is. Pl. tavaly a természeti erőket jártuk körbe, így ha a mese a vízről szólt, vízfesékkel akvarellel alkottunk, és a víz, folyó, tenger ereje szerepelt a közösen alkotott mesénkben is. Idén a belső erőforrásaink köré épül majd a tábor öt napja. Ezek köré gyűjtjük majd a népmeséket is. 

 

Megosztás Facebookon:
fb-share-icon